2014. november 10., hétfő

OS X rendszer nagytakarítása és felgyorsítása

Ahogy használunk egy rendszert (programokat telepítünk, böngészünk, letöltünk...) szépen lassan megtellik felsleges fájlokkal és szeméttel. Ez alól nem kivétel az Apple OS X-je se. Időközönként érdemes bizonyos karbantartásokat elvégezni. A következő műveletekkel több giga szabad helyet szabadíthatunk fel és a rendszer sebességét is növelhetjük.


Szabályozzuk, hogy milyen prgramok induljanak a rendszerrel
A rendszer Beállításoknál a Users & Groups/Login Items pont alatt ellenőrizzük, hogy mik azok amik a rendszer elindulásakor betöltődnek.


Bizonyos programokat magában a program beállításaiban tudunk szabályozni, hogy ne induljon el az OS betöltése után.

Töröljük a felesleges fájlokat (zene, film, képek, telepítők...)
Személy szerint a legtöbb felesleges fájlom a Letöltések mappába gyűlik össze. Itt felejtett programok telepítő fájlja, egy film amit egyszer megnéztem és többet nem is akarom...stb. Biztos, hogy mindenkinek vannak nem használt, ott felejtett állományai. ezeket töröljük és ezzel is tárhelyet nyerünk.
Érdemes megnézni mit rejt a Zene mappán belül az iTunes mappa! Rengeteg felesleges zenei fájt pakol ide. Amennyiben iPhone vagy iPod készüléket használunk, akkor ide menti a biztonsági mentéseket is.

Töröljük a nem használt programokat
Biztos, hogy vannak olyan programok amiket egyszer egy művelet elvégézséhez (pl. egy video konvertálás) telepítettünk fel és azóta se használtuk. Ne tároljunk felesleges programokat csak azért mert egyszer majd biztos kell.

Amennyiben egy program minden elemét és beállításait szeretnénk véglegesen törölni, akkor ehhez külön szoftverre van szükségünk. Az AppCleaner egy ingyenes alkalmazás pont erre a célra.
Töröljük a nem használt Widgeteket
Ezt szintén az AppCleaner segítségével tudjuk. Vigyázzunk, jól nézzük meg melyik widgetet törüljük.
Töröljük a felesleges nyelvifájlokat
Biztos, hogy nem fogom orosz vagy cseh nyelvre állítani a rendszer nyelvét, akkor miért tároljam ezeket a fájlokat?! A Monolingual  programmal letörölhetjük a felesleges nyelveket. Nekem a 1.5.8 verziót sikerült telepíteni.
Legyen rend az asztalon
Ez az össze OS-re igaz, az asztalon ne legyen sok ikon és mappa.


Lemezkezelő
Mielőtt elvégezzük a lemezkarbantartást indítsuk újra a rendszert és ne legyen kipipálva az "ablakok ismételt megnyitása"!


Újraindulás után indítsuk el a Lemezkezelőt. Válasszuk ki a rendszer meghajtónkat, majd először a "Lemez ellenőrzést" (Verify Disk) futtassunk le. Legjobb esetben nem fog találni semmi gondot. Ezután a "Lemezengedélyek javítását" (Repair Disk Permissions) futtassuk le. Az itt talált hibák azonnal javításra kerülnek. A két elvégzett művelet után indítsuk újra a rendszert.
Mélyebb rendszertakarítás az Onyx programmal
Vigyázzunk a program használatakor, mert törölhetünk olyat is amit nem szerettünk volna (pl.: böngésző előzmények...). Az Onyx programot külön kell letölteni a különböző OS X verziókhoz. Rengeteg beállítás közül választhatunk, javasolt utána olvasni, hogy mi-mire jó. Én a 'Cleaning' meüpontban szoktam elvégezni a takarításokat.

Ha 1-2 vagy több éves a gépünk, érdemes a Maintenance/Rebuild fülnél a Spotlight és a Mail indexet újraépíteni. Ez több ideig is eltarthat!


Inkább bízzuk szakemberre a program használatát! A szifon.hu cikkjében is olvashatunk az Onyx beállításairól.

TinkerTool
Az OS X rejtett beállításait elvégezhetjűk a Terminálon keresztül, de egyszerübben egy grafikus felületen is megtehetjük a TinkerTool segítségével. Számtalan beállítás között, például különféle effekteket tudunk kikapcsolni.
Adware törlése
Általában ingyenesnek hirdető, haszontalan programok telepítője mellett, vagy abban bújnak meg, majd telepítés után kéretlen reklámokkal, felugró ablakokkal színesitik az életünk. Ezek felkutatására az Adwaremedic program a jó megoldás.
Memoria kitisztítása
Néha jobb ha manuálisan tisztítjuk ki a memoriánk, amit  a Memory Clean ingyenes
programmal könnyen meg is tehetünk.



Értesítések kikapcsolása

Nem fog látszódni a kikapcsoló gomb, de ha görgetünk lefele akkor láthatóvá válik.



Az OS X rendszerünk karbantartására léteznek egyszerű programok is amik a fentieket egybefoglalják. Használatuk egyszerű, de hátrányuk, hogy nem ingyenesek:
MacBooster 2

CleanMyMac 2
MacKeeper



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése