2015. február 18., szerda

Carcassonne – függőséghez vezet

Létrehoztam egy "Társasjáték" menüpontot, ami alatt egy lista található kedvenc társasjátékainkról és azokról, amiknek (ajánlások révén) tervbe van a kipróbálásuk.
Az első játék amit kiemelek és részletesen irok róla a Carcassonne.

Akik tovább akarnak lépni a klasszikus dobokockás társasjátékokon és a taktikásabb stratégia játékokat kiprobálni azok számára a Carcassonne a tökéletes belépés. Amilyen egyszerű olyan könnyen lehet rászokni.

Amiért ajánlom:
– egyszerű elemekből épül fel (72 kártyalap, 40(5x8)db játék figura, és a pontozó tábla)
– nincs fix játékterep, folyamatosan építjük
– ketten is élvezetes játszani
– egyszerű játékszabály (kiegészítőkkel ez bonyolítható)
– pörgős jákékmenet
– egyszerűsége mellett van mód taktikázni és érdemes előre gondolkodni
– játék végén az értékelés fordulatokat hozhat az eddigi helyezésekben
– nyelvfüggetlen

Alap infók:
Megjelenés: 2000
Kitaláló: Klaus-Jürgen Wrede
Játékosok száma: 2-5 (kiegészítővel akár 2-6)
Korosztály: 10-99
Játékidő: 30-40 perc (kiegészítőkkel ez nőhet)
Díj: 2001 Év játéka (Spiel des Jahres)

Játék menete:
Úgynevezett tájkarton lapokat húzunk és illesztünk egymáshoz, hogy közben utat, mezőt, várat vagy kolostort építünk. A játéknak akkor van vége, ha az utolsó tájkarton lap is elfogy. Játék közben a lezárt utakért, városokért, kolostorokért pont jár, a játék végén pedig a befejezetlen objektumokért is pontot kapunk.
Részletes játékszabály a wikipédián »

Minél több játék van mögöttünk, egyre meggondoltabban játszunk és találjuk zseniálisnak a játékot. Nagyon érdemes meggondolni, hogy épp hol kezdünk egy városba, merre kanyarodunk egy úttal, vagy épp hova fektetünk parasztot.
A kiegészítőkkel ezt a megfontolást még jobban fogjuk használni, mert a lehetőségek a késöbbi pontszerzéshez, pontduplázáshoz még jobban megnőnek.

Rengeteg kiegészítő van az alapjátékhoz, amelyekel plusz tájkartonokat, különféle figurákat, kibővített játékszabályt és hosszabb játékidőt kapunk.
Például az első kiegészítőnél a plusz 18 tájkarton mellé kapunk 8 db szürke figurát amelyekkel már 6 fővel is lehet játszani a játékot.

Nagy dobozos kiegészítők közül a toronnyal volt szerencsénk játszani, amibe plusz tájkartont, torony elemeket és egy tornyot találunk, amelybe a tájkartont lehet tárolni.

Az egyetlen kiegészítő, ami nem tartalmazz tájkartont az a Fantom. Ebben csak átlátszó színes figurákat találunk, mellyekel plusz pontokat tudunk szerezni.

A nagy dobozos kiegészítökön kívűl van 6 db mini kiegészítő. Mindegyik tartalmaz egy plusz tájkartont, amiből összegyűjtve a 7. mini kiegészítő lesz.
A kiegészítőkön kívül léteznek különkiadások is. Ilyen például a Carcassonee Winter Edition, amely az eredeti játék, csak téli környezetben, plusz 12 új tájkartonnal.
Egyszerűsített játék szabállyal és díjáznjal gyerek verzója is van Carcassonne – Gyermekei néven.
Nagyon sok újragondolt verziója is létezik, ilyen például a Carcassonne – Felfedezők, Carcassonne  – A kastély,  Carcassonne – Dél-tenger, Carcassonne – A város, Újvilág, Noé bárkája, a Cardcassonne – kártyajáték vagy a Carcassonne – Kockajáték.






A Gémkapocs blogon még több kiegészítőről és verzióról olvashatunk.

A játék ára 5000 Ft körül mozog, de online bolhapiacokon ennél olcsóbban is ki lehet fogni, viszont egyből csapjunk le rá mert hamar elviszik!

Nagy álmom 3-4 kiegészítővel egyszerre kipróbálni, ami akár több órás játék is lehet.

Nagyon nagy kultusza van a játéknak, sokan egyedi játékszabállyal játsszák és nem hivatalos kiegészítőkre is rá lehet akadni.
Léteznek különféle egyedi tárolók, amibe az összes kiegészítő elfér.





A Carcassone-t akár online is játszhatjuk ezen a weboldalon.


Mobilon is, hisz iOS-re és Androidra is van applikációja.



Az igazi fanok óriás kivitelbe játszák:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése