2014. november 20., csütörtök

Laptop vásárlási tippek – mi alapján választanék ha most vásárolnék

Laptop vásárláskor sokan úgy gondolják, ha csak internetezésre fogják használni nem szükséges az erős hardver, jó lesz egy olcsóbb típus is. Tudjuk, hogy ez így nem egészen igaz, hiszen biztos fog használni Office-t, HD filmet nézni, zenét hallgatni, mindezeket akár online is.

Manapság az online nézhető HD videók, a sok flash és egyéb webes animációk, hirdetések miatt nem igaz az, hogy "internetezéshez nem kell erős gép". 

Összeírtam, hogy szerintem mik azok a minimális hardver ígények amik a mai körülmények között szükségesek egy alap laptopban, de akár egy asztali PC-ben is. Én ezeket vizsgálnám, ha most vásárolnék:
Processzor: i3 Dual Core, 1.8GHz de inkább 2 GHz felett.
RAM: 4GB, de kezelje a 6, inkább 8 GB-ot, ha később fejleszteni szeretnénk.
Videokártya: Min. 1GB, de nem baj, ha 2 GB.
Alaplap: Ha fentieket kezeli akkor megfelelő található bent.
HDD: Szerintem minél kisebb annál jobb! Hisz ha kicsi a háttértárolónk, akkor rá vagyunk kényszerítve az adatmentésre vagy a felesleges fájlok törlésére. Mind a kettő hasznos!
Inkább SSD: Mivel Flash drive-ról van szó sokkal gyorsaban tudja  a fájlokat elérni, ezzel felgyorsitja az egész rendszert.
 Akkumulátor: Ha fontos az üzemidő, akkor érdemes utánanézni az akkumulátor pontos értékeinek (mAH, cellák száma).

Operációs rendszerrel, vagy anélkül?
Én támogatom az eredeti operációs rendszerrel való vásárlást, hisz előnyökkel jár. Vásárlást követően nem kell a telepítéssel foglalkozni és annak legalizálásával bajlódni. Jó esetben a laptop arra az operációs rendszerre van optimalizálva, amivel adják. Később az új OS verziót kedvezménnyel vásárolhatjuk.

A legnagyobb hiba, amibe bele lehet esni, hogyha operációs rendszer nélkül vásárolunk laptopot
Nem nézzük meg, hogy az általunk majd a későbbiekben rászánt OS-hez (pl.: Win7-hez) vannak-e Driverek.
Sokan belefutnak ebbe a hibába, hogy Win 7-et szeretnének a csúcs szuper drágán vásárolt laptopjukhoz, de kiderül, hogy nincsenek hozzá driverek és ennek függvényében csak Win 8-at lehet rátelepíteni. Amivel nincs is gond, csak az, hogy nem azt akarjuk használni.

Amennyiben sikerült találnunk egy olyat, ami igényeiknek megfelel, érdemes utána olvasni különböző teszteknek, amiben kivesézik és előjöhetnek a rejtett hibák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése