2014. október 5., vasárnap

Mi az a .htaccess és robots.txt

A htaccess és robots.txt biztonsági szempontból két fontos fájl a tárhelyünkön. Segítségükkel tilthatunk vagy engedélyezhetünk különböző listázásokat, elrejthetünk vagy jelszóval védhetünk tartalmakat/mappákat, vagy akár függvények futtatását tilthatjuk.


– .htaccess
A .htaccess fájl az Apache webszerver egyik fájlja. A tartalmának módosításával számos védelmi feladatot lehet megoldani. Ilyen például a honlap egészének vagy bizonyos részeinek jelszavas védelme, vagy látogatók tiltása IP alapján. Személy szerint én a wp-config és .htaccess elérés tiltására és PHP futtatás letiltására használom.

Bővebb információ a .htaccess fájlról itt olvasható »
Itt pedig 9 hasznos .htaccess trükk a WordPress rendszerhez »

– robots.txt
robots.txt olyan szövegfájl, amellyel megakadályozhatjuk, hogy az internetes robotok ( pl. Googlebot), feltérképezzenek bizonyos oldalakat a weboldalunkon. Ez a .txt fájl olyan parancsok listája (Allow–engedélyezés és Disallow-tiltás), amelyek megmondják az internetes robotoknak, hogy mely URL-eket kérhetik le, és melyeket nem. Az az URL ami a robots.txt fájlba le van tiltva, az és a hozzá tartozó tartalom nem jelenik meg a Google keresés találatai listájában.

Még több infó a robots.txt fájlról itt található »
Parancsok amiket alkamazhatunk a robots.txt fájlban »

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése