2014. október 10., péntek

Weblap építés eszközei, a könnyebb munkához

A weblap építésnek megvannak a kötelező szerszámai (FTP kliens) és vannak olyan eszközök, amikkel megkönnyíthetjük az építési munkálatokat.


Web szerver a saját gépen
A weboldalt érdemes a saját gépünkön elkészíteni majd feltölteni a leendő helyére az FTP szerverre. Ahhoz, hogy egy CMS rendszert tudjunk kezelni az operációs rendszerünkön belül, kell egy MySQL adatbázis, PHP futtatási lehetőség és Apache server. Ezek összességét telepíthetjük ha az XAMPP-t vagy a MAMP-ot (MAC) választjuk.


Forráskód szerkeztő
A html, css és php fájlokat mindenképp kell majd szerkesztenünk és ehhez kell egy jó forráskód szerkesztő. Windows-ra a legjobb választás a Notepad++. Linux alapból telepítve van a Gedit, az OSX felhasználóknak pedig én személy szerint az Editra-t ajánlom. 


Firebug
A Firebug egy böngésző kiegészítő amivel vizsgálhatjuk a HTML oldalak elrendezését és stílusát, de akár használható JavaScript hibaelemzőként is.


Színlopó – Eye dropper
Az Eye dropper egy Chrome kiegészítő amely segítségével könnyedén kinyerhetjük a weboldalakon használt színek kódját. Hasonló ilyen bővítmény a ColorZilla.



Ruler
Sok esetben jól jöhet, ha le tudjuk mérni hány pixel széles pl. az oldalsáv vagy épp a fejléckép. Ilyen esetben egy képernyő vonalzóra van szükségünk. Ilyen vónalozó a Free Ruler for Mac OS X és a A Ruler For Windows.


FTP kliens
Olyan FTP klienst válasszunk, ami titkosítva menti el a jelszavakat (a Total Commander nem ilyen). Legnépszerűbb a FilleZilla és a Cyberduck (Mac-re).


Képszerkesztő
Szükségünk lesz egy jól használahtó képszerkesztőre, amivel hatékonyan tudunk képet vágni, színeket módosítani fájlméretet csökkenteni. Legjobb ingyenes megoldás a Gimp lesz ezen feladatok elvégzéséhez.



Böngészők
A népszerű böngészőket érdemes feltelepítenünk és mindegyikben megvizsgálni, hogy megfelelően jeleniti-e meg az elkészült weblapot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése