2014. szeptember 20., szombat

8 apróság az ígényes Wordpress weblaphoz

Beállítások, bővítmények, amik nem szükségesek weblapunk működéséhez, de nélkülük igénytelen lehet a munkánk.




1. Az oldal adminhoz vezető link testreszabása
Ez alatt az "oldalam.hu/wp-login.php" link megváltoztatsát értem. Az ügyfél, akinek készítjük a weblapot, nem biztos, hogy könnyen megjegyzi a "wp-login.php"-t és nem is érti mi az a .php. Rename wp-login.php bővítmény segítségével egyedivé tehetjük ezt a belépési linket. Pl.: oldalam.hu/szerkeztes, vagy oldalam.hu/belepes.
Biztonsági szempontból is hasznos ez a lehetőség.

2. Egyedi bejelentkező kép
Az oldal adminisztrációs felületére való bejelentkezéskor a WP logót látjuk. Egyértelmű, hisz az oldal motorja a Wordpress. Ezt érdemes lecserélni a megbízó saját logójára, hisz így sokkal jobban a magáénak érezheti weblapját. Erre a célra a Customize Login Image lesz barátunk.




3. Favicon beállítása
Ez a weboldalhoz tartozó ikon, ami a böngészőfül elején, vagy a könyvjelzők előtt jelenik meg. Egyes sablonok beállításaiba könnyedén be lehet állítani. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor a sablon header.php fájlába másoljuk be:
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon"/>

A "favicon.ico" helyére a saját ikonunk elérését másoljuk.



4. Adminisztrációs menü átrendezése
Miután végeztünk az oldal telepítésével és beállításaival, érdemes a vezérlőpult menüjét megritkítani. A további adminisztrációs munkához felesleges pontokat is tartalmaz. Ilyen menüpontok a 'Bővítmények', az 'Eszközök' a 'Felhasználók' vagy a 'Hozzászólások' is, ha épp nincs kommentelés beállítva a weblapon. A megrendelőt ezek a felesleges dolgok biztos, hogy csak összezavarják, vagy véletlen elkezd kutatni bennünk és sikeresen elállít mindent. Átrendezésre és a menüpontok átnevezésére a legalkalmasabb megoldás az Admin Menu Editor bővítmény. Átnevezni is érdemes, például egy hírportálnál a bejegyzésket híreknek.




5. Honosítás
Sok olyan magyar tartalmú wordpress honlappal találkoztam, ahol az eredeti sablon testre van szabva, saját színek és képi elemek. Viszont egy dolgot elfeledett a webműves: magyarítani! A 'tovább olvasom' helyet 'Read more', a címkék helyett 'Tag' olvasható, a 404 oldal angolul kommunikál...
A sablonok és bővítmények fordításában nagy segítség a Codestyling Localization plugin.

6. Frissítések jelzésenek tiltása
Jobb ha a megrendelő nem látja, hogy érkezet frissítés a rendszerhez, vagy valamelyik bővítményhez. Véletlen ráfrissít olyant amit nem szabadott volna és összeomlik a weboldala, amiért persze a webmestert fogja hibáztatni. A frissítések jelzésének eltüntetésére Disable All WordPress Updates plugin-t ajánlom.

7. Aktuális évszám a láblécben
Ez az apróság az oldal frissességére utal. Sokan statikosan beírják az aktuális évszámot, mikor készült és új év esetén elfelejtik frissíteni. PHP segítségével ezt automatizálhatjuk.

<?php echo date ("Y") ?>
Copyrith, évszám, blog címének megjelenítése:
<p>&copy; <?php echo date( 'Y' ); ?> <?php bloginfo('name'); ?></p>
8. Bejegyzés/oldalak szerkesztői felületének testreszabása
A bejegyzések és az oldalak szerkeztésénél, fent jobb oldalt találunk egy olyat, hogy 'Mit lássunk?'. Itt tudjuk beállítani mi legyen látható a szerkeztésnél. Felesleges látnunk a 'Hozzászólásokat', ha nem használunk az oldalon, vagy az 'Egyedi mezőket'. Ügyfelünket, aki adminisztrálja majd a bejegyzéseket, így nem fogja zavarni a nem használt dobozok.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése