2014. szeptember 18., csütörtök

Amit kedvelek az OS X-ben – rövid OS X Mavericks bemutató


Amit nagyon kedvelek az Apple operációs rendszerében, hogy alapból tartalmaz sok olyan programot, funkciót amik megkönnyíttik vagy meggyorsítják a munkám.



Dock
Windows-ban ez a 'tálca', a Linux-ban pedig 'indító'-nak nevezik. Funkciója ugyanaz mint a többi OS-ben, de biztos mindenki egyetért, hogy szebb és az OS X-t használók tudják, jobb a használata is. Az iStyle TV részletesen bemutatja a Dock használatát.
Windows-ra is lehet hasonlót telepíteni: Rocketdock



Launchpad
A Dock-ban a rakéta lesz az ikonja. Itt tudjuk böngészni a feltelepített alkalmazásokat, oly módon mintha egy táblagépen tennénk. Át lehet rendezni őket, mappákat lehet létrehozni és felül van még egy kereső is. Itt egy videó a Launchpad-ról »



Virtuális asztalok
Több virtuális asztalt lehet létrehozni ami nagyon jól jön, ha több programmal és sok megnyitott ablakkal dolgozunk egyszerre. A magic mouse-on egy kétujjas suhintás és máris asztalt váltottunk.



Widget
Ugyanezzel a kétujjas suhintással juthatunk el a Widget-hez is. Itt használom a jegyzeteket, a naptárat, számológépet és egy valutaváltót.



Képernyőkép készítése a képernyőről
3 billentyűkombináció segítségével készíthetünk képernyőfotót. A kombinációk leütése után az asztalon létrehozza a fotót egy .png fájlként.

Teljes képernyőről: Command(⌘)+Shift+3 

Képernyő egy részéről: Command(⌘)+Shift+4

Képernyőkép készítése egy ablakról: Command(⌘)+Shift+4 kombináció után nyomja le a szóköz billentyűt

Sarkok
A képernyő 4 sarkára, 4 különböző műveletet állíthatunk be. Ha odavisszük, az egerünk aktiválódik. Amennyiben a jobb alsó sarokba viszem az egeret, eltűnik minden az asztalról. Bal sarok esetén kikapcsolja a monitort. A jobb felső sarokra a Mission Control-t állítottam be.

Mission Control
Ennek segítségével kis méretben, egyszerre láthatjuk az összes megnyitott ablakunk és egy kattintással kiválaszthatjuk azt amelyikre szükségünk van.




Finder fülek
A Finderben (olyan mint a win. intéző) a Command(⌘)+T kombinációval nyithatunk egy új fület. Könnyedén másolhatunk egyik mappából a másikba a 'drag and drop' módszerrel.




Címkék
A fájlokat megcímkézhetjük színnel vagy akár szöggel. A Finder jobb oldalán találhatjuk a már létező címkéket és itt szűrhetünk rájuk.



Fájl-előnézet
Ha rákattintunk egy mappára vagy fájlra és lenyomjuk a Space gombot akkor úgynevezett file-előnézetet kapunk. Infót kapunk az adott mappáról vagy fájlról.



Kép, dokumentum, hang, videó fájl esetén meg is tekinthetjük őket. Belenézhetünk az adott pdf-be, vagy meg is hallgathatjuk a zenei fájlt.



Preview (Megjelenítő)
A Preview az OS X beépített dokis és képmegjelenítője. Nem csak megjelenít hanem szerkesztő is. PDF doksikat könnyedén elláthatjuk aláírással vagy használhatjuk képvágásra is. Képes képek átméretezésére, akár csoportosan is.


Képfeltöltő
A beépített  Image Capture alkalmazásával könnyedén a legegyszerűbb módon tudunk szkennelni.


Lemez írás
Berakjuk az üres lemezt, a fájlokat amiket rá szeretnénk írni csak ráhúzzuk és az "írás" gombra kattintva kiválaszhatjuk a sebességet, megadhatjuk a lemez nevét és már írhatjuk is.



Háttérképek
Igazából bármilyen képet vagy fotómat beállíthatnám háttérképnek, én még is az OS X alap hátterei közül szoktam válogatni. Nagyon tetszik a színviláguk és az élességük.






Eszter
Az OS X magyar hangos szövegfelolvasója.
Íme így olvas Eszter:




Az OS X Mavericks magyar hanját már nem Eszternek, hanem Mariskának hívják.

iMovie
Végre egy videószerkeztő/vágó program ami ingyenes és egyszerüen készíthetünk benne akár látványos videókat is, akár full HD felbontásban.



Képernyőkép rögzítése videóba – Quicktime
Az OS X szintén alap programja a Quicktime, amellyel könnyen készíthetünk képernyővideót.



Számtalan pozítiv apróságot tudnék még felsorolni az OS X-ről, de ezek azok amik az én munkám megkönnyítették.

További hasznos írások az OS X rendszerről:
MAC OS X magyar billentyűzet kiosztás + billentyű parancsok »
Helyesírás-ellenőrző MAC OS X alatt »
OS X rendszer nagytakarítása és felgyorsítása »

2 megjegyzés:

  1. Mostmar lassan johetnek a Yosemite-s posztok :) Kiprobalashoz fel tudod rakni parallelse (ingyenessen letoltheto a kalozobol-rol). En nativan hasznalom mar a dp megjelenese ota, sokat feljodott (mar developer preview 8nal jarunk), stabil, keves bugokkal, keves beachball-al :)

    VálaszTörlés
  2. Hello.
    Ahogy néztem, nekem nincs rá szükségem. Félek, hogy a hardverem kevés lesz hozzá. Inkább arról szeretnék majd egy bejegyzést, hogy "miért nem frissittek Yosemite-ra".

    VálaszTörlés